Advisering
"Advisering vanuit mijn praktijk kennis"
Advisering kan zich op verschillende onderwerpen toespitsen.
- Hoe ga ik nou echt projectmatig werken (projectmatig creëren)?
- Hoe start je een project op? Van idee naar realisatie.
- Burgerparticipatie, hoe betrek ik de burgers / ondernemers nou echt bij een project?
- Capaciteits vraagstukken: afdelings (uren) planningen en persoonlijke (uren) planningen, hoe efficiënt kan dat werken?
- Projectmatig werken (of beter creëren)
Van overheids organisaties wordt verwacht dat ze iedere keer weer flexibeler en effectiever inspelen op de steeds weer veranderende omgeving. Het inbedden van alle betrokkenen wordt complexer. Projectmatig werken (creëren) is een hele goede manier om hierop in te spelen. In een tijdelijke projectstructuur worden scherpe afspraken gemaakt over tijd, geld, kwaliteit, scope en draagvlak en flexibel gewerkt aan het realiseren van een of meer concrete projectresultaten.
Succesvolle projecten kenmerken zich door de aanwezigheid van commitment en creativiteit. Projectmatig creëren is een stevige basis onder ieder project. Het biedt een stevige start en structuur van waaruit de projectteam leden maximaal zijn kwaliteiten kan inzetten.
Ik heb ruime ervaring met deze manier van werken opgedaan bij de gemeente Arnhem en Rheden. Ik heb hier zeer uiteenlopende complexe projecten geleid. Als senior projectleider heb ik meegewerkt aan de invoering van deze manier van werken binnen deze organisaties. Deze praktijk kennis en ervaring zet ik nu ook in binnen andere organisaties waar projectmatig wordt gewerkt.
Binnen uw organisatie kan ik tevens als coach optreden voor alle rollen die zich in een project voordoen, dus van opdrachtgever, adviseur tot de projectteam leden.
- Hoe start je een project op? Van idee naar realisatie.
Mijn kracht en toegevoegde waarde richt zich met name op de initiatief en definitie fase. Het vertalen van een projectopdracht naar een projectplan ligt mij zeer goed. Het zoeken van commitment en draagvlak voor een project is op mijn lijf geschreven. Onderdelen zoals het houden en begeleiden van een Project Start Up (PSU), maken van een activiteiten planning, het inzicht geven in de projectrisico's en het opstellen van een projectplanning met zijn kritieke pad zijn zaken waar ik veel ervaring mee heb opgedaan. Omdat ik alle rollen in een project persoonlijk heb ervaren in mijn carrière kan ik snel schakelen van helikopter view naar de kleinste inhoudelijke details.
- Burgerparticipatie, hoe betrek ik de burger nou echt bij een project?
Weten wanneer je aan de kant moet, maar ook als geen ander kennis hebben van de wijken. Een uitdaging en dilemma voor partners van de openbare ruimte. Gemeentelijke uitvoering wordt niet langer vanuit het stadhuis bepaald, maar in de wijk. Het zelf organiserend vermogen van mensen is groot, maar de schaal waarop dat gebeurt is de wijk. Dichterbij de inwoners organiseren. Zodat bewoners, instellingen, organisaties en (lokale) ondernemers meer invloed krijgen op wat de gemeente in hun wijk doet. De wijksturing en budgettaire discussies worden op gebiedsniveau georganiseerd in de wijken en hebben samen met wijkbewoners het beheer en de zeggenschap over het wijkbudget - en dan gaat het niet alleen over de openbare ruimte.
Een ontwerpmethode waar ik ervaring mee heb is het Co-produceren. Samen met een afvaardiging van de wijk het ontwerp proces doorlopen. Een boeiend proces. Belangrijk hierbij is vooraf een op maat gesneden communicatie strategie en stakeholders analyse. Maar ook doen aan verwachtingen management.
- Capaciteits vraagstukken
Ik heb veel ervaring opgedaan in het vervaardigen van afdelings (uren) planningen en persoonlijke (uren) planningen. De ervaring leert dat er bij een goede planning minder werkdruk ervaren wordt. Tevens kan er beter ingespeeld worden op de behoefte van de organisatie.